Nordnorsk filmsenter i Tromsø

north-norwegian-film-centre-in-tromsoNordnorsk filmsenter er Norges eldste filmsenter av sitt slag. Det ble etablert i 1981, og er et samarbeid mellom de tre nordligste fylkeskommunene. Administrasjonen ligger i Tromsø. NNFS er en tilrettelegger for filmproduksjon i Nord-Norge innenfor områdene utvikling og produksjon av kort- og dokumentarfilm og skal bidra til kompetanseheving i filmmiljøet.

Tilrettelegger for filmmiljø i nord

Nordnorsk filmsenter (NNFS) har et spesielt ansvar for å tilrettelegge for, og fremme filmmiljøet i nord. Norsk film har vært i vinden de siste årene, og den nordligste landsdelen er intet unntak i så måte.

Satser mot de profesjonelle miljøene

Nordnorsk filmsenter satser på aktørene innenfor bransjen, med et særlig fokus på unge talenter. Det er allerede et miljø for film generelt, med Tromsø Internasjonal Filmfestival (FIFF) som et sentralt samlingspunkt for filmelskere og -kritikere. En satsing inn mot produksjonsmiljøene krever ofte helt andre strategier. Økonomisk støtte, påvirkning av rammevilkår, talentformidling og promotering er viktige områder som berører filmmiljøene på tilbudssiden.

Et knippe filmer

Den kanskje mest berømte og anerkjente filmen fra nordområdene er Veiviseren. I denne naturskildringen fra 1987, med manus og regi av Nils Gaup, tas vi med til Finnmarksvidda vinterstid. Ryktene skal ha det til at de internasjonale skuespillerne som skulle være med i filmen, returnerte så fort de landet på flyplassen. De mente det var for kaldt til å lage film. Filmen som de droppet, ble siden nominert til Oscar.

En annen film fra landsdelen, som også fikk Oscar-nominasjon, er filmen Ni liv. Her skildres den mislykkede sabotasjeaksjonen mot tyskerne i Troms, og den påfølgende, dramatiske flukten til Sverige, med hovedpersonen Jan Baalsrud. Filmen hadde norsk premiere i 1957.

Død Snø, hvis handling er lagt til Finnmark, er en horror-komedie av Tommy Wirkola. Wirkola kommer selv fra Finnmark, og har lagd Død Snø-filmene, etter inspirasjon fra Peter Jackson. Filmen fikk nominasjoner på filmfestivaler, både i Toronto og L.A.

Nord er en mørk komedie om hovedpersonen Jomar som reiser fra Trondheim til Tamokdalen – på snøscooter. Her skildres nydelig vinterkledd, nordnorsk landskap. Filme har mottatt en rekke priser på internasjonale filmfestivaler.