Et innblikk i nordnorsk kulturhistorie

mari-boineNord-Norge som region er preget av et mangfoldig kunst- og kulturliv. Regionen, som består av tre fylkeskommuner, har til sammen tre yttergrenser til henholdsvis Sverige, Finland og Russland. Dett har ført til inter-kulturell utveksling, og har beriket kunst og kulturlivet. I tillegg har regionen en lang historie som geografisk sentrum for Norges urbefolkning, nemlig samene. Disse har også satt sitt preg på det lokale kulturbildet, gjennom musikk, bekledning, religion og generelt levesett.

Vi skal i det følgende se på noen enkeltpersoner som har utmerket seg, både i Nordland spesifikt, og i Nord-Norge mer generelt.

Mari Boine

Mari Boine er nok for mange den fremste formidleren av samisk kultur i Norge. Hennes varemerke har vært å kombinere klassisk samisk joik med moderne musikksjangere. På denne måten har hun skapt et moderne musikkuttrykk med dype kulturhistoriske røtter, og hun framstår som en viktig ambassadør for den samiske befolkningen.

Petter Dass

Petter Dass ble født på Helgelandskysten i 1647, av en skotsk handelsmann og en fogddatter. Selv ble han både prest, lærer og dikter. Hans mest kjente verk er nok Nordlands Trompet, men han har også skrevet flere dikt og sanger.

Røyksopp

Duoen Røyksopp består av Svein Berge og Torbjørn Brundtland fra Tromsø. De har laget elektronikamusikk siden 1998, og har vunnet en rekke priser, blant annet Tromsø Kommunes kulturpris, Alarmprisen, samt flere Spellemannspriser.

Lene Marlin

Som Røyksopp-gutta, er Lena Marlin Tromsøværing. Hun har herjet den norske musikkscenen siden hun slo gjennom i 1997. I de senere årene har hun markert seg som en ambassadør for satsingen på psykisk helse og åpenhet rundt dette. Hun fikk i 2015 Fredrikkeprisen for dette arbeidet.

Eliasen-brødrene

Brødrene Erik og Magnus Eliasen, bedre kjent som Sirkus Eliasen, slo gjennom i 2011 med låta “Hjem til dæ”. Brødreparet fra Bodø har etterhvert gjort seg kjent i popverdenen, også internasjonalt. De har vært nominert til MTV Awards, og deltok med “I Love You Te Quiero” som Norges bidrag under MGP i 2013.